Vuxna och ungdomar som är 15 år gamla eller äldre erhåller grader som kallas kyu vid gradering, med en siffra framför, som kan gå mellan 10 och 1. I budo (japansk kampkonst) går dessa grader från höga siffror till låga - alltså är 4 kyu en högre grad än 5 kyu.
I slutet av varje termin ordnas ett speciellt graderingsläger där, oftast, Shihan Brian Fitkin 8:e Dan (en av de fem högst graderade i världen inom Kyokushin) kommer ned från Stockholm och håller en heldag med både pass och gradering.
Under en gradering kommer du att få visa upp alla grundtekniker (kihon) upp till och med den grad som du avser att gradera till. Detta innebär att du ska kunna namnen på teknikerna samt att utföra teknikerna korrekt. Dessutom ska du kunna utföra de kator (rörelsemönster) som ingår till graden. Ska man gradera till 7 kyu eller högre måste man dessutom visa att man behärskar fighting (kumite). Vad som ingår till sin grad går att läsa om här.
OBS! Vad man kan behöva visa upp på graderingsdagen kan skilja sig något från de officiella kraven, beroende på vad graderingsförrättaren anser. Graderingar är tänkta att vara utmanande. Som exempel så kan man behöva köra fler kumite-matcher än vad som står för sin grad, om graderingsförrättaren inte anser att man har visat nog kampvilja. Det är aldrig fel att vara lite extra förberedd av den anledningen, gällande både kihon/kata och kumite.
Vill man dyka lite djupare i vad teknikerna faktiskt betyder har vi sammanställt en översättning av det vuxna graderingshäftet. Det är inget krav att ha läst den inför sin gradering, men den kan vara till användning för vissa när man ska komma ihåg vad teknikerna heter. Den finns här.
Hur många träningspasspass man behöver inför nästa grad varierar beroende på sin nästa grad. Vad som gäller för alla grader är att man ska träna flitigt och aktivt inför sin gradering.