Kyokushin är kanske mest känd för sin fullkontaktskumite, som till skillnad från poängkarate går ut på att vinna matcher genom att skada sin motståndare. Beroende på ålder finns alternativa regler, men oavsett vilken variant av kumite man tävlar i så är det hårda matcher som ligger på en intensitetsnivå som ofta är högre än den nivå man sparrar på under vanlig träning. Om man hela tiden sparrar på vanliga träningspass som om det vore tävling skulle man få bortfall för att deltagarna (enligt tävlingskriterierna) skulle skada varandra, så oftast håller man intensiteten på en nivå där man inte tar i 100%. Men det innebär också att det finns en risk att man får sig en överraskning om man kliver in i en kumite-tävling om man enbart har tränat sparring på ordinarie pass. På tävlingsträningen för kumite försöker vi att träna på ett hållbart sätt där vi inte skadar oss, men ändå förbereder våra deltagare för en nivå som är högre än vanlig dojo-sparring.
För att bli en bra tävlingsfighter behöver man lägga ner extra tid på sin träning. Det är starkt rekommenderat att man tränar extra även utanför dojon, såsom konditionsträning och styrketräning med vikter och andra träningsredskap. Man behöver också förbereda sig på kumite i match-format, vilket har andra krav än kumite när man exempelvis graderar. En gradering kan kräva upp till 30 matcher (till shodan) à 90 sekunder med kort vila, vilket är en tung mental och fysisk utmaning, men energi-åtgången liknar mer ett maratonlopp än en 100-meters-sprint. I tävlingskumite vinner man inga matcher på att ha energi till 29 till, utan då har man en rond à 2-3 minuter (beroende på reglerna) på sig att vinna (potentiellt följt av en eller några få förlängningsronder). Graderingskumite går dessutom i regel inte ut på att "vinna", utan är ett test av färdighet, fighting spirit och vilja att inte ge upp. I tävlingskumite vinner man antingen genom att visa en mer utvecklad fightingförmåga, genom att skada sin motståndare så att de inte kan fortsätta eller genom att överväldiga motståndaren med en högre arbetsnivå.
I kumite tävlar man främst i en av tre kategorier:
- Fullkontakt - vanligtvis inga benskydd, inga handskar. Suspensoar för män och bröstskydd för kvinnor krävs, och ofta dessutom tandskydd. Med undantag för tekniker mot hals, ryggrad och gren, samt sparkar direkt mot knäleder, tillåts slag och sparkar med full kraft mot kropp samt sparkar med full kraft mot huvud. Knockout med spark mot huvud är poänggivande i denna kategori. Teknik som förhindrar motståndaren att fortsätta ger en halv poäng om motståndaren hämtar sig inom 3 sekunder, och en hel poäng om motståndaren tar längre tid på sig. Erhåller man totalt en poäng vinner man matchen. I många regelverk tävlar kvinnor med benskydd, även i fullkontakt.
- Semikontakt - som fullkontakt, men alla har benskydd och vanligtvis handskar. Samma regler gäller tekniker mot kropp, men enbart väl kontrollerad markerande sparkar mot huvud som vidrör men ej knockar är tillåtna. Vissa sparktekniker som utgör förhöjd risk till knockout som är tillåtna i fullkontakt är förbjudna i semikontakt. Om man knockar motståndaren med spark mot huvudet blir man diskvalificerad. Om man utför en korrekt utförd kontrollerad spark som inte blockeras får man en halv poäng.
- Lättkontakt - som semikontakt, men här begränsas även hårdheten på teknikerna mot kropp. De allra yngsta får heller inte ens träffa huvudet med en markerande spark, utan den måste stanna och återvända innan den når motståndarens huvud.
Det finns olika regelverk i Sverige, men i det vanligaste regelverket gäller följande (kortfattat):
- För juniorer (16-18) gäller semikontaktregler med hjälm.
- För kadetter (14-16) gäller samma regler, men man lägger på kroppsskydd.
- För ungdomar (12-14) gäller oftast lättkontaktregler, med samma skydd som kadetter men med restriktioner på hårdhet mot kroppen. I vissa tävlingar begränsar man ej hårdheten mot kroppen.
- För barn (10-12) gäller oftast samma regler som för ungdomar, men med förbud mot faktisk kontakt med spark mot huvud. I vissa tävlingar begränsar man ej hårdheten mot kroppen.
I princip - ju yngre tävlande desto mer skydd och restriktioner. Ibland finns även veteranklasser för tävlande över 40.
Tävlingsträningen för kumite är öppen för de som får träna på vuxengruppens fightingpass, men skiljer sig från de passen i intensitetsnivå. Prata med en av tävlingsgruppens instruktörer innan du kommer till tävlingsgruppens träningspass för att ta reda på huruvida träningen är lämpad till dig.